Vrsta čipke

PAŠKA ČIPKA

Uglavnom se izvodi običnom šivaćom iglom preplitanjem tanušnih niti na čvrstom jastuku za čipkarenje. Izrađuje se bez unaprijed napravljenog plana ili sheme pa je svaki komad unikatan. I dan danas se koristi kao detalj na vjenčanoj haljini. Veoma cijenjena hrvatska paška čipka svoj veliki debi i izlazak sa samog otoka doživjela je 1939. godine na svjetskoj izložbi u New Yorku. Za to je odgovorna Austrijanka Natali Bruck-Auffenberger koja je 1911. napisala prekrasnu knjigu o Dalmaciji i njenim stanovnicima te je putujući obalom otkrila otok Pag i njegovo prekrasno čipkarstvo. Kupila je čipku za sebe i nadvojvotkinju Mariju Jozefinu koja je samo nekoliko dana nakon primljenog poklona douptovala na Pag i podržala pašku školu čipkarstva većom količinom novaca. Od tada paška škola djeluje i danas osiguravajući nastavak te posebne tradicije. Proizvodnja paške čipke veoma je mukotrpan posao. Moderna paška škola postoji unazad tri godine i jedina je škola čipkarenja u Hrvatskoj a nalazi se u staroj zgradi nekadašnje banske škole za čipkarice. Na taj načina, ta prekrasna umjetnost i tradicija prenosi se dalje u zalog za budućnost.